Public Thought

Harde Cijfers

Harde cijfers gaat over een obsessie met ordeningen, cijferreeksen, instructies, getalsverzamelingen en prognoses. Bob Tagge, vermaard ordeningstheoreticus en kenner van reeksen en getalstructuren, beroemd in wetenschappelijke kringen, brengt structuur aan, daarbij geïnspireerd door zijn grote voorbeeld Linnaeus. Hij is de hoeder van een grote verzameling gegevens.

We volgen de sporen van Bob Tagge met exposities in de Hortus Botanicus in Amsterdam en de Royal Botanic Garden in Edinburgh. En op het web, in een radiouitzending, in een bibliofiele uitgave van AzulPress en in een e-book.

Essential Tagge

De collecties van Bob Tagge worden  online ontsloten op www.essentialtagge.net

Ramifications

Five channel interactive poetry installation at the Royal Botanic Garden Edinburgh, 20 june - 27 september 2015. More at: www.essentialtagge.net/ramifications

Essential Tagge

Installation with objects and sound recordings from the Bob Tagge archives next to video testimonials in a museum display. Exhibition at the Royal Botanic Garden Edinburgh, 20 june - 27 september 2015. More at: www.essentialtagge.net/essential-tagge.

Durum Numeris

Deze installatie was 1 juni - 15 september 2013 te zien in de Hortus Botanicus in Amsterdam als onderdeel van de expositie Photosynthese, een project van de Hortus en kunstenaarsgroep de Tropisten.

Bob Tagge

In de palmenkas staat een grote vitrine met daarin een aan Bob Tagge toegeschreven verzameling cycadeëen. Op zeven plekken rond deze vitrine kan de bezoeker luisteren naar taxonomie gedichten, dagboekaantekeningen en herinneringen aan Bob Tagge, plus een deel van zijn geluidsarchief: 17.389 priemgetallen, opnames van alle in Lapland voorkomende vogelsoorten, gecodeerde radio-uitzendingen, 15.000 nuttige uitdrukkingen, alles over het kweken van walnoten en het bestrijden van plantziekten, de zeldzame planten van 1911.

Beeld en video op www.essentialtagge.net/durum-numeris

Foto: Bob Tagge in 1988, bij de cycadeeën vitrine.

Inventions for Radio

Voor de Concertzender maakten we in de serie Inventions for Radio een radio-uitzending gestructureerd rondom geluidsopnames van een groot aantal verschillende verzamelingen gegevens, getallen, ordeningen, ritmes: de tijd, voetbaluitslagen, waterstanden, fragmenten afkomstig van number stations, een eindeloze reeks priemgetallen, op filmmuziek, hartslag, filemeldingen, de gulden snede, het getal pi, instructies voor inspecteurs van postkantoren in Canada, 15.000 nuttige uitdrukkingen, alles over het kweken van walnoten, de Flora Lapponia van Linnaeus, gecatalogiseerde vogelgeluiden , ....

Karel Tilander

Bizarre geschiedenis

In het studiogesprek, dat het hart van de radio-uitzending vormt, spreekt de presentator met Karel Tilander, een man die als een ware archeoloog de verzameling van Bob Tagge aan het uitzoeken is. Gaandeweg het gesprek tussen presentator en studiogast wordt duidelijk dat beide mannen een bizarre geschiedenis delen waarbij ze elkaar jarenlang telkens net zijn misgelopen...

Foto: Karel Tilander, 59, hier met baard.

Presentator: Jochem Bosselaar
Mastering: Studio Oorbit

Harde Cijfers is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nederlands Letterenfonds.

letterenfonds

 

© 2013 Public Thought, Jan Baeke & Alfred Marseille